Mopshond onder vuur

Momenteel is er veel onrust in de kynologie. Heel veel hondenrassen staan in de spotlights omdat het oorspronkelijke ras door middel van fokken is gaan lijken op een karikatuur van zichzelf. Maar ook omdat sommige rassen door al dat gefröbel flink aan gezondheid hebben moeten inleveren.

Zo ligt op dit moment de Mopshond onder vuur. Volgens veel dierenartsen terecht . De Mopsjes die ze op tafel krijgen hebben veelal last van te nauwe luchtwegen met als gevolg dat de dieren amper kunnen ademhalen. Dat is afschuwelijk natuurlijk want het eerste waar een levend wezen toch recht op heeft is zuurstof! Ook zijn er veel oogproblemen, afwijkingen aan het skelet, neurologische afwijkingen etc. De Mopshond is razend populair en er is veel vraag naar dit geweldig ras en dan het liefst zo goedkoop mogelijk. En natuurlijk zijn daar dan de handelaren die daar graag op inspringen en de pups met honderden invoeren vanuit de voormalige Oostbloklanden of ze opkopen van de puppyfabrieken;  U vraagt, wij brengen ze zelfs aan huis! Ik hoef natuurlijk niet te vertellen dat deze pups niet bepaald met zorg zijn gefokt; de ouders leven een erbarmelijk bestaan in grote schuren op roosters waarbij ze nooit daglicht zien, in hun eigen ontlasting liggen, nooit kunnen spelen en hun levenlang alleen maar geacht worden pups te produceren.. gezond of niet; daar maakt niemand zich druk over, het gaat om geld, héél  véél  geld. 

Het is logisch dat de puppies uit deze smerige handel stelselmatig bij de dierenartsen op tafel komen…  ze zijn niet geënt, de ouders zijn niet getest, er wordt niet gekeken naar bloedlijnen, gezondheid  etc.  De dierenartsen doen hun best om deze pups op te lappen wat vaak niet lukt en zo kan het gebeuren dat alle Mopshondjes in een slecht daglicht komen te staan want door de enorme populariteit komen er steeds meer dus juist ook de zieke exemplaren..

De verantwoorde fokkers die kosten nog moeite besparen om gezonde, mooie pups te fokken kunnen de vraag namelijk niet aan; mensen willen NU een pup, ze zijn niet bereid om te wachten tot zich een nestje aandient en ja; op Marktplaats koop je er drie voor de prijs van een stamboompup. En ach, wie wil er nu een stamboom? Allemaal geldklopperij toch? 

Nu heerst er paniek in de Mopsenwereld.. Juist ook bij de erkende fokkers want hun honden worden voor het gemak maar even op dezelfde stapel gegooid als de stamboomloze honden. Vooral de media springt er genadeloos op in en blaat maar wat in het rond. Code rood voor de Mopshond! Er worden vergaderingen georganiseerd en plannen bedacht en  besproken…  en men is het er over eens; de mopshond moet een neus! Want dan zou de ademhaling beter moeten zijn!!! Op dit moment worden er naar mijn idee overhaast honden met een neus van straat geplukt om die te kruisen met de Mopshond! JUIST door de zogenaamde erkende fokkers! Waarom?

In het geval van de Mops gaat het niet alleen om de neus en de neusgaten. Als een Mopsje een slechte ademhaling heeft is ook de vaak te lange huig de schuld, de vernauwde luchtpijp; vaak niet groter dan een rietje. Maar ook het onzorgvuldig vermeerderen van zwakke dieren. Als de goede fokkers hun bloedlijnen goed nakijken en puur selecteren op gezondheid moet het volgens mij mogelijk zijn om gezonde Mopshonden te fokken voor het doel waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn, namelijk gezelschapshonden. Want waar blijft dat o zo geweldige karakter als we massaal Beagles, Jack Russell’s, Shiba Inu’s en zelfs Chinese Naakthonden gaan inkruisen? 

Wereldwijd zijn er Mopsjes…. Waarvan velen met gemak vijftien, zestien jaar worden, lange wandelingen maken, op tafels en stoelen springen als elastiekjes, met plezier behendigheid doen maar ook heerlijk een hele dag weg kunnen slapen…  In mijn roedel van twaalf stroomt bloed uit Hollandse, Duitse, Engelse, Noorse, Zweedse en Russische lijnen. Allemaal hebben ze een goede ademhaling , een goed gangwerk en voldoen ze aan het beeld wat de Mops zo sprekend maakt; de vacht, de oortjes, het oog, de duimafdruk, de aalstreep, de dubbele krul, de zwarte nageltjes maar bovenal het geweldige Mopsenkarakter dat werkelijk met geen enkele hond ter wereld kan worden vergeleken… 

In samenwerking met enkele ECHTE  fokkers wil ik verder met de zuivere Mops. Ik neem afstand van de rasvereniging die in mijn ogen met alle winden meewaait door vreemde rassen in te kruisen. Wil de rasvereniging en de hier aan  meewerkende fokkers daarmee zeggen dat hun honden tot nu toe dan niet gezond waren? Wordt de Mopshond zoals hij al jaren in Nederland rondloopt nu plotseling verloochend? . Er zijn al Mopshondenfokkers op zoek naar een ander ras die niet zo onder vuur ligt.

Ik weiger hier aan mee te werken. Het zal niet eenvoudig zijn om stand te blijven houden want de invloed van de media is enorm. Maar ik geloof in de Mops. De GEZONDE Mops want die zijn er!

N.B. En de handelaren? Die zullen daar ongetwijfeld ook weer in mee gaan. Zij zijn de lachende derde in dit verhaal want zij hebben niks te verliezen en de arme dieren in de schuren? Zij zijn nog steeds de dupe.

Gea Legendal.