Skip to main content

Ons Huis

Advocado's

Andere buren, het grasland is van ons

De buren, het hek is van ons

Enorme Mimosa in de tuin

Oprijlaan tot en met achterste eucalyptusbomen Mimosa links halverwege

Oprijlaan

De tuin

Voortuin met enorme Minoza

Ook hier is een regenboog

Géén zwarte piet maar een schotelantennes zodat wij tv kunnen kijken..

Hoog!!!

Zonsondergang, vanuit ons huis gezien

Thuiskomen en begroet worden door waarschijnlijk een Cantabrische adder op de veranda... gelukkig zijn we niet bang uitgevallen en de honden waren binnen. Ingeborg heeft de slang gevangen en in de boomgaard vrijgelaten. Hij woonde hier eerder dan wij.. 

 

Het grootste gedeelte van onze grond was overwoekerd met meer dan twee meter hoog onkruid. Vriendelijke boeren proberen er weer grasland van te maken zodat Douwe en Dana volgend jaar mooie weides hebben. Er moet dus gemaaid, geploegd en gezaaid worden naast hun eigen bezigheden. Tussendoor wordt er ook een hoekje voor een aan te leggen moestuin omgeploegd. De Asturiaanse klei is te zwaar om even om te spitten. Ik ben zó blij met deze behulpzame mensen.

In Asturias valt veel water. Heel veel water omdat de wolken vanaf de oceaan niet de bergen over drijven. Laten wij nu op een laag punt wonen waar veel water zich verzamelt om door te stromen naar de zee: De oorsprong van Rio Meròn. Dat is mooi maar het water heeft wel een beetje begeleiding nodig willen we niet verzuipen dus er moeten nieuwe sloten worden gegraven. Werk genoeg voorlopig.

Een avond op bezoek bij nieuwe Spaanse vrienden resulteerde in armen vol lekkere dingen maar ook een piepklein haantje die ze over hadden. Hij kreeg op zijn duvel van de andere dieren maar nu stapt Rutger parmantig over het erf met onze drie overgebleven kippen: een van de dames is op het terrein van de buurman ten prooi gevallen aan een buizerd.

Er is nogal wat wild hier. Wilde zwijnen, herten, vossen en diverse roofvogels delen dit stukje paradijs met ons. Net als salamanders, kikkers, vleermuizen, hommels, libelles in alle soorten vormen en kleuren, hagedissen en in onze schuur woont een Vroedmeesterpad!! Die maakt een vreselijke herrie maar nu we eindelijk weten wie dat geluid maakt is het niet zo erg meer..

Onze Panteritas groeien goed. De wereld is in hun ogen één grote speeltuin Daar maken ze dan ook veelvuldig gebruik van. Bijzonder zoals deze kleine Bandidos zich aanpassen. De honden, de andere katten, de kippen en de paarden: ze nemen alles en iedereen voor lief.

Van kleine Nils hebben we helaas afscheid moeten nemen. Het kereltje was nietsvermoedend in de wei aan het grazen toen Dana schrok van een enorme horzel en in paniek weg vluchtte, over Nils probeerde te springen maar uitgleed en bovenop het gansje viel. Hij was niet meer te redden. We hebben in korte tijd heel veel zeker van hem mogen hebben. Ik ben zeker héél anders tegen ganzen aan gaan kijken... geweldige dieren!

Veel moord en doodslag hier dus op El Llegonzucu de Oyanco. Maar er zijn ook vreugdevolle zaken te melden. Naast ons terrein woont een kleine kudde zwarte pony's. Een authentiek Asturiaans ras. Ze komen nog maar zelden voor maar hier zijn 2 veulens geboren.. prachtige paardjes!

Een foto van oktober, komen we thuis van boodschappen doen en ligt er op de veranda een slang...  volgens ingewijden een Cantabrische adder, dus giftig.

We hebben het dier in de boomgaard losgelaten... volgende x even de laarzen inspecteren..  En hopelijk zijn de honden en katten veilig.

Cantabrische adder (Vipera seoanei)
Deze slang leeft in Galicië, Léon, de Cantabrische kuststreek, het Baskenland en het uiterste zuidwesten van Frankrijk. Deze slang is gevaarlijk. De slang kan 75 cm lang worden maar meestal is ze kleiner.

 

De nieuwe kippen en hun haan... de eerste kippen zijn door o.a ziekte, een vos en een buizerd gestorven..

De nieuwe kippen zijn binnen de kortste keren gewend.... de eitjes laten nog even op zich wachten want ze zijn nog erg jong..

Alle dieren heerlijk bij elkaar

's-Avonds op stok

Die Spanjolen zullen wel denken, rare Hollanders, hebben ze met zijn tweeën zo'n groot huis, zitten ze de hele dag in de stal!!! Uit de wind 25 graden. Uit de zon, met wind is het fris.... wind komt meestal van zee..

Gezinsuitbreiding in onze eigenste vijver! Wilde eenden!

Rode patrijs

Rode patrijs

Komt er zo een rode patrijs binnenwandelen om in de schuur wat mee te peuzelen van het kippenvoer en de zwarte haver wat Dana heeft gemorst! Waarschijnlijk als jong uitgezet door jagers zodat ze hem later kunnen schieten. Dat doen ze ook met de fazanten die nu als onnozele pubers rondlopen, niet wetend hoe zich te gedragen en totaal niet schuw...

De Hoornaar familie in onze brievenbus groeit gestaag! Wat zijn het prachtige dieren! Kijk die kontjes! En de eitjes in de cellen! En wij krijgen natuurlijk geen post nu😂

Het welzijn van deze familie gaat voor. Het is de Europese Hoornaar. Vriendelijke, rustige dieren. Prikken alleen als ze bang zijn. Als ze bijvoorbeeld in mijn schoen zitten en ik haar eruit wil halen. 😱De Aziatische Hoornaar is wat agressiever en die jagen op honingbijen...

In de winter is de brievenbus weer van ons en heb ik een prachtig nest in de vitrine...

Zie je de eitjes? Wat een perfectie , die raten, helemaal zelf gemaakt. Warme mandjes voor de babies.

Prachtige dieren!!!