Tamworth varkens

Wij genieten van onze Tamworth varkens, maar ze zijn niet te koop, geniet mee van de foto's, ze zijn geweldig.

04-10-2018
Verkeerd begrepen..

Het is een heerlijke oktoberdag als ik besluit om met een weekblad bij de stal in het zonnetje te gaan zitten lezen… Ik zit er heerlijk uit de wind in het gele zand tegen de oude schapenstal geleund. Douwe en Silke, de twee Friese paarden, komen me begroeten en staan gezellig bij me te doezelen in de zon met hun ogen half gesloten en hun onderlip lekker ontspannen. Echt lezen doe ik niet, ik geniet van de rust, de zon, dit moment. Één van de Tamworth varkens, Bork genaamd, komt op zijn dooie gemak uit de bossingel  scharrelen. Als hij me ziet komt hij luid gillend op me afrennen, zijn bek open, de oren naar voren en de oogjes wijd open voor zover een varken dat kan. Ik schrik van zijn heftige reactie!  Bork begint wild tegen mij aan te duwen en begint aan mijn bodywarmer te scheuren, ondertussen luid schreeuwend en kwijlend. Ik zit nog steeds op de grond, ik kan niet opstaan maar ik ben ook eerder verbaasd dan angstig; ik ken mijn varkens niet zo. Opgeschrikt door het lawaai van zijn broer komt ook Brummel uit de bossingel stuiven en beide varkens staan nu aan me te duwen en te trekken. Wat mankeert deze dieren? Er flitsen verhalen door mijn hoofd van mensen die aangevallen werden door hun varkens. Zou dit het zijn? Ik probeer ze van me af te duwen maar hoewel ze nog maar acht maanden zijn, zijn het al flink uit de kluiten gewassen knapen die zich niet zomaar aan de kant laten zetten.. Ik probeer ze te te kalmeren door met ze te praten en te aaien en langzaam zie ik ze ontspannen.. het geluid veranderd in een zorgelijk knorren, de oogjes en oren krijgen weer hun normale stand en ze wroeten wat in het zand om mij heen. Af en toe komen ze nog even kijken of het allemaal wel goed gaat en na een kwartier ploffen ze naast me in het zand.

Ondertussen denk ik na over wat er is gebeurd… Waarom waren ze zo van streek???? 

Mijn gedachten gaan terug naar het eerste koppel varkens; Bas en Barbara en ik herinner mij hoe overstuur ze waren toen één van de ooien ziek in het land lag. Ze had een hersenbloeding en we waren aan het wachten op de dierenarts. Alle andere schapen en de twee paarden en wij stonden er in een cirkel omheen en de varkens waren heel ongerust en probeerden het schaap omhoog te trekken. Ze wisten dat het niet goed ging en wilden helpen! Dat ging ook gepaard met heel veel lawaai en geduw..

Ik besef nu pas dat Bork en Brummel, in tegenstelling tot Bas en Barbara, mij door omstandigheden niet zo vaak op de grond hebben zien zitten. Nu lag ik dan tot hun grote schrik zomaar in het zand! Ik begrijp dat ze me wilden laten opstaan. Dat ze werkelijk bezorgd waren! Maar toen ze me helemaal van top tot teen hadden gecontroleerd en uiteindelijk doorhadden dat er werkelijk niks aan de hand was gingen ze gerustgesteld naast me liggen om ook te genieten van de zon.. Weer heel veel geleerd vandaag!  En de wasmachine draait weer op volle toeren..


05-04-2018
Er zijn weer nieuwe Tamworth biggen op Het Hegeveld! Bork en Brummel genieten van hun vrije leventje en wroeten de moestuin om. Binnenkort zal het kleine weiland ook omgekeerd worden en er komt een aanslag op de brandnetels en bramenstruiken. Wat een plezier hebben we van de kleintjes! Binnen een dag voelden ze zich al thuis, komen ze als je ze roept, lopen z

Vandaag was het dan zo ver... Het afscheid van de eerste varkens.... Het is ontzettend zwaar om ze te laten gaan maar ik heb het volste vertrouwen in onze diervriendelijke slager die de dieren zonder stress en pijn zal begeleiden. Wij hebben ze vanaf biggetje begeleid tot in de trailer... nu moeten we loslaten. Ik ben ontzettend dankbaar dat we ze hebben mogen leren kennen. Wat een schitterende dieren en wat een geweldig karakter. Regelmatig kwamen mensen langs om deze prachtige rode varkens te filmen, te fotograferen en te voeren.. We hebben ons soms tranen gelachen om hun komische acties en hoe leuk waren ze met de paarden, de schapen en de kippen.... op de boswandelingen, in de tuin, met de honden etc.. 

Binnenkort is er dus ECHT en EERLIJK SCHARRELVLEES via Het Hegeveld te bestellen van het Tamworth Varken. In Engeland uitgeroepen tot het lekkerste varkensvlees... Informatie via 06-48406307


Tamworth biggen Bas en Barbara


Echt genieten hier.

Zoals heel veel mensen ben ik ook verliefd op varkens en met name biggetjes... ze zijn zoooo leuk... Het is dan amper te geloven hoe wreed het er in de varkensindustrie aan toe gaat... Arme zeugen die niet voor of achteruit kunnen. Zindelijke dieren die gedwongen in hun eigen mest en urine moeten liggen. Nooit het daglicht zien en uit verveling elkaar maar te lijf gaan... Hypocriet als ik ben weet ik dat allemaal maar koop toch rustig een karbonaadje of een speklapje... Met het tegenwoordige internet en met name Facebook krijg ik langzamerhand zoveel verschrikkelijk leed onder ogen dat ik het niet meer kan op brengen om dieren uit de vleesindustrie op te eten. Vegetariër worden zou een heel logische voor de hand liggende stap zijn maar ja... stom, ik weet het... ik lust toch graag een stukje vlees.

Dus starten we een nieuw project op. Scharrel varkens! Rond `Het Hegeveld` ligt een enorme bossingle waar in principe niks mee gedaan wordt. Een ideaal varkensbos!! Een idee waar ik al jaren over nadenk. Maar nu kwam ik dus het Tamworth Varken tegen en Boem... op slag verliefd! Buiten dat ze schitterend mooi zijn met hun rode vacht ben ik vooral gevallen voor het karakter... Dit zijn werkelijk varkens met humor! Het zijn echte knuffel varkens, onverstoorbaar, aanhankelijk en erg gezellig!!! Ik stond al een tijdje op de wachtlijst bij Dick van Hoorn uit Hattem die sinds een paar jaar met veel passie de Tamworth varkens fokt. De biggetjes zijn geboren en half september mogen wij onze nieuwe bewoners gaan halen! Het zijn stamboekvarkens uit hele mooie lijnen waar ik mee wil gaan fokken en die een heerlijk vrij leven gaan krijgen op Het Hegeveld. Uiteraard gaan we een stalnaam aanvragen en worden we lid van de Tamworth Breeders Society in Engeland.

​Een Tamworth varken is later volwassen dan de varkens in de vleesindustrie.
Los daarvan worden ze niet behandeld met antibiotica, krijgen ze eerlijk voer en mogen ze zomer en winter rondscharrelen zoals varkens dat het allerliefste willen. Ze zullen uiteraard worden gesocialiseerd met alle andere dieren. Volgens kenners is het vlees heerlijk. Goede structuur, heerlijke smaak etc. Of ik jullie daar mededelingen over kan gaan doen na verloop van tijd laat ik veiligheidshalve nog even in het midden maar eerst gaan we zorgen dat de biggen een heerlijke, onbezorgde jeugd gaan krijgen..
Dick, dank je wel voor het vertrouwen en alle hulp en informatie.. Dit schitterend ras mag niet verloren gaan en ik hoop daar een steentje aan bij te kunnen dragen.